Monkwell Square

Townhouse Refurbishment

City of London

Completed 2012

 

Stephen was Project Architect for this project at InsideOut.

 

In the early 1990’s, “125 London Wall” was built in the heart of London creating two new edges to Monkwell Square, a quiet residential square in keeping with the adjacent Barbican estate. This London Wall development added 6 new north facing town houses to the square, all of which were deprived of direct sunlight. The maximization of light, therefore, became our primary design concern as we sought to introduce an artificial sense of spaciousness into a very compact plan.

 

Internally, almost all walls, fittings and services were removed, leaving a hollow shell ready to receive the client’s tailored requirements. In line with their tastes, a clean minimalist interior with a restrained palette of materials provided a sharp contrast to the decorative post-modern facade, with the various stacked floors tied together by a continuous winding ribbon of timber flooring.

 

The white walls and polished steel provided the necessary lightness of space, and a sense of intimacy was added through carefully chosen ‘warm’ lighting that could be controlled to suit a particular mood and activity.