Pilgrimage Street

Live/Work Extension

Southwark, London

Completed 2015

 

Stephen was Project Architect for this project at InsideOut.

 

In 2014 Stephen took charge of an unusual project in Southwark, to redevelop and extend a 3-storey townhouse surrounded by multi-storey apartment blocks.   What made this project so unusual were the client's themselves, Bill and Juliet, local artists and designers who had a real connection to the local community.   Bill had recently be diagnosed with a terminal illness, and so this project became more than just an extension - it was also Bill's design legacy, a chance to undertake the project he always wanted to, and would ultimately provide Juliet with the flexible live/work space she would need for her art work and teaching studios.

 

The house was an end of terrace, with a rear and side garden that would be partially infilled with 65sq.m. of new accommodation.   The rear wall of the existing house would be removed so that its previously cramped and dark spaces would open into this open, light extension.   The dining room and kitchen occupied the existing house and the living space and studio would occupy the extension.   The side extension would also include a utility room and disabled shower/WC.

 

Bill and Juliet's love of real craft meant that they were more than happy to work together on creating affordable elements of sculpture within the building itself.   To that end, we set about exposing much of the new roof structure, incorporated flush recessed handrails to the stairs and designed an intriguing herringbone brick cladding.

 

Part of the roof deck became an accessible terrace for the clients to sit out in the sun while working, while a large rooflight threw daylight back into what hade previously been a pooly lit house.   Our brief also required a full strip and refurbishment of the two upper floors with two new bathrooms.

 

An incredibly demanding project, this was also one of the most fulfilling projects that so obviously brought joy and real meaning to those it was meant for.